Kiinteä vai langaton – tietoa ja suosituksia verkkoyhteyksistä

Verkkoyhteyden valinta ei ole aina helppoa, sillä markkinoilla on kirjo erilaisia ratkaisuja, joista käytetään hieman eri nimityksiä. Kun olet hankkimassa nettiyhteyttä, sinun on oikeastaan päätettävä kahden asian välillä: tarvitsetko kiinteän vai liikkuvan laajakaistan.

Kiinteä nettiyhteys kulkee kiinteää johtoverkkoa pitkin. Sen toiminta on nopeaa ja häiriötöntä, mutta nettiyhteyttä ei voi kuljettaa mukana. Liikkuva laajakaista on aina mukana kulkeva nettiyhteys. Siitä käytetään myös nimitystä mobiililaajakaista, nettitikku tai mokkula.

Kiinteä Laajakaista

Kiinteä laajakaista on luotettava ja laadukas verkkoyhteys, joka on yleinen ratkaisu toimistoissa ja kodeissa. Se toimii kiinteällä kuukausihinnalla, ja siihen voi valita tarpeisiin sopivan nopeuden tiedonsiirrolle. Wlan-modeemin avulla kiinteää laajakaistaa voi käyttää langattomasti ja salasanan avulla käytön voi avata myös vierailijoille. Wlan-yhteys eli tutummin wi-fi tekee mahdolliseksi sen, että yhteyttä voi käyttää eri laitteilla samaan aikaan. Useat palveluntarjoajat yhdistävät kiinteään laajakaistaan myös muita hyödyllisiä toimistopalveluita, kuten sähköpostin, tietoturvan, varmuuskopioinnin, puhepalvelun ja kotisivutilan. Nämä palvelut voit saada myös kauttamme.

Liikkuva Laajakaista

Liikkuva laajakaista eli mobiililaajakaista tuo internetin sinne, missä sitä ei kiinteästi ole saatavilla. Liikkuva laajakaista on hieman alttiimpi häiriöille kuin kiinteä verkkoyhteys, mutta kehittyy 4G-verkon ansiosta nopeasti. Se on toimiva vaihtoehto paljon liikkuvalle yrittäjälle, joka tekee töitä useassa eri paikassa ilman kiinteää toimipistettä. Etätyöskentely yleistyy useilla toimialoilla, jolloin toimiva verkkoyhteys on keskeinen osa työn tekemistä.

Valokuidulla nopeat yhteydet

Nykyaikainen toimisto tarvitsee nopeita yhteyksiä. Avoin valokuitu on ylivoimainen tulevaisuuden verkkoyhteys, kun tarkastellaan sen tehokkuutta, laatua, nopeutta ja tiedon käsittelykykyä. Avoin valokuituverkko kestää vuosia ja palveluntarjoajasta riippumaton ratkaisu. Valokuitu on lasista valmistettu erittäin ohut johdin, joka päihittää selvästi tiedonsiirtokyvyssään ja nopeudessaan kuparikaapelin ja langattomat yhteydet. Valokuituyhteys toimii aina, sillä kaapelit kaivetaan maahan, jolloin sääolot eivät pääse haittaamaan sen käyttöä. Valokuituverkko ei myöskään häiriinny etäisyyksistä eikä useista samanaikaisista käyttäjistä.

PaSmart Oy 19.12.2018